top of page

Despre Hipertensiunea Arteriala - ce este, consecinte si rezolvari

  • Writer: Laurentiu Tanase
    Laurentiu Tanase
  • Jan 22, 2024
  • 2 min read

Hipertensiunea arteriala este cea mai intalnita boala cardiovasculara  in randul adultilor , prevalenta ei in Romania fiind de 45% din populatia adulta, adica aproximativ 7,4 milioane de romani au hipertensiune arteriala.


Ce inseamna tensiunea arteriala?

Reprezinta  presiunea din interiorul vaselor  de sange denumite artere si are doua componente: sistolica(“tensiune mare”), din  timpul contractiei inimii si diastolica(“tensiunea mica”), din timpul relaxarii inimii.


Ce insemna hipertensiunea arteriala?

Este definita ca cresterea constanta a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg.


Care sunt cauzele HTA?

Aceasta apare fara o cauza anume si poate  fi datorata mostenirii genetice combinate cu  stilulul de viata, statusul ponderal  si a dietei. Acest tip, reprezentand hipertensiune arteriala esentiala,  fiind cea mai frecvent intalnita in practica.


Exista totusi si cazuri de hipertensiune arteriala secundara avand o cauza definita: afectarea unui organ(in special rinichiul) sau consumul unor medicamente ce au ca efect advers cresterea valorilor tensionale. Aceste cauze fiind eliminate, au ca efect  scaderea valorilor tensionale si chiar normalizarea tensiunii arteriale.


Poate fi tensiunea arteriala fals crescuta?

Da, este o situatie frecvent intalnita  si este denumita "hipertensiunea de halat alb", adica inregistrarea valorilor crescute ale tensiunii arteriale in cabinetul medical, in timp ce la domiciliu tensiunea este normala, aici fiind utila monitorizarea Holter tensional 24H: purtarea unui aparat care masoara automat tensiunea arteriala pe timpul zilei si pe timpul noptii.


Ce simptome apar?

De cele mai multe ori nu sunt prezente simptome notabile. Frecvent este desoperita intamplator, la un consult de rutina la medicul de familie sau la medicina muncii.

La anumiti pacienti, insa, pot aparea dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere, rosirea fetei, hemoragie nazala.


Ce se intampla daca hipertensiunea arteriala nu eeste tratata?

HTA NETRATATA POATE AVEA MULTIPLE CONSECINTE GRAVE:

  • Principala  consecinta este reprezentata de accidentul vascular cerebral hemoragic(‘’ comotie cerebrala”), avand urmari grave si de cele mai multe ori ireversibile.

  • Afectarea renala: presiunea arteriala crescuta la nivelul rinichiului determina insuficienta renala.

  • Afectarea ochilor, ducand la afectarea vederii si chiar la orbire in cazuri severe din cauza presiunii asupra vaselor de sange din ochi.

  • Afectarea inimii, prin ingrosarea peretilor inimii, care in final duce la insuficienta cardiaca si la producerea de aritmii.


Ce este de facut?

In primul rand schimbarea stilului de viata: scaderea in greutate, renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool si sare, diagnosticarea si tratarea apneei in somn, reducerea sedentarismului si anxietatii.

 

Tratament medicamentos  pentru a reduce valorile tensionale sub 140/90 mmHg.

 

Daca suferiti  de simptomele de mai sus si ati observant ca valorile tensionale depasec constant 140/90 mmHg, nu ezitati si programati-va la un consult cardiologic.


Imagine Hipertensiune Arteriala - Cabinet Timisoara
Imagine Hipertensiune Arteriala - Cabinet Timisoara

 

コメント


bottom of page